Відбулося засідання Координаційної ради з впровадження Бюджету участі Слобожанської селищної територіальної громади

На засіданні Координаційної ради з впровадження Бюджету участі Слобожанської ОТГ, яке відбулося 28 травня 2019 року, було розглянуто хід виконання Плану заходів з реалізації проектів-переможців конкурсу Бюджету участі - 2018 року та стан подання проектів у цьому році.

На засіданні Координаційної ради з впровадження Бюджету участі Слобожанської ОТГ, яке відбулося 28 травня 2019 року, було розглянуто хід виконання Плану заходів з реалізації проектів-переможців конкурсу Бюджету участі - 2018 року та стан подання проектів у цьому році.

Насамперед, було обговорено хід виконання проекту-переможця минулого року. Так, по проекту «Розділи сміття, щоб покращити життя» автор проекту Валентина Половець зазначила, що проект передбачає розроблення та друк рекламної продукції для проведення агітаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи серед жителів громади щодо впровадження роздільного збирання та має на меті навчити мешканців громади правильному сортуванню сміття.

 

Автор проекту повідомила, що рекламну продукцію вже виготовлено, проте основний етап реалізації, а саме інформаційно-роз’яснювальну кампанію заплановано провести у вересні, в рамках освітнього екопроекту Zero Waste Day, за підтримки Klitschko Foundation. Цей захід покликаний впровадити культуру сортування у школах та громадах та активно просувати ідеї захисту екології.

Начальник гуманітарного відділу Микола Шеремет зазначив, що реалізація проектів з облаштування квітників на шкільному подвір’ї Слобожанського НВК №1 можуть розпочатися лише по завершенню проекту «Полив зелених куточків школи», який передбачає створення системи поливу зелених насаджень на території школи (автор проекту Світлана Голендяєва). На даний час реалізація цього проекту вже розпочата. Крім того, перед висаджуванням квітів та облаштуванням системи поливу виникла необхідність розчищення території від пнів, що не було передбачено авторами проектів. 

Щодо реалізації проекту «Літній кінотеатр в Слобожанському» (автор проекту Вікторія Карнаух) начальник гуманітарного відділу повідомив, що на теперішній час триває процес закупівлі необхідного обладнання для майбутнього кінотеатру. Після цього власне розпочнеться показ кінофільмів на території Центру культури і дозвілля «Слобожанський» за адресою смт Слобожанське, вул. Теплична, 23.

Щодо впровадження проекту «Телевізійна студія», то Микола Шеремет  зазначив, що на даний час також триває процедура закупівлі спеціального обладнання для телевізійної студії в Слобожанському НВК № 1.

            Для прискорення реалізації цих проектів на цьому тижні вирішено провести спільну нараду за участю фахівців гуманітарного відділу, авторів проектів та представників розпорядників бюджетних коштів.

По проектах з облаштування дитячих майданчиків по вул. 30 років Перемоги в селі Степове виконавцями проектів було повідомлено, що на даний час триває процедура закупівля необхідного обладнання. Проте, начальником відділу з питань комунальної власності, ЖКГ, благоустрою, інфраструктури та охорони навколишнього природного середовища Вікторією Дерев’янко зауважено, що монтаж конструкцій дитячого ігрового обладнання має здійснюватися мешканцями будинків самостійно, остільки в проектах не передбачено витрат, пов’язаних з доставкою та установкою такого обладнання.

При цьому, заступник селищного голови Тетяна Потапова зауважила про необхідність проведення монтажу дитячого ігрового обладнання з обов’язковим дотриманням правил техніки безпеки, із залученням спеціалістів по встановленню ігрових майданчиків.

Як зазначила Вікторія Дерев’янко, по проекту «Естетичне облаштування водонапірної башти в смт Слобожанське по вул. В. Сухомлинського, 52» (автор проекту – Ігор Атісков) запланована зустріч з власником водонапірної башти для вирішення питання подальшого існування башти, зокрема, в тому аварійному стані, в якому вона перебуває на даний час.

      Нагадаємо, що автором проекту передбачено проведення ремонту водонапірної башти (ґрунтовка, фарбування башти, ремонт нижньої частини покрівлі башти). На даний час фіксуються непоодинокі звернення мешканців з приводу занепокоєння щодо подальшої руйнації башти, що загрожує безпеці перехожих та автотранспорту. 

По проекту «Встановлення біотуалетів на території Слобожанської ОТГ» (автор проекту Мирослава Рибалко)  Вікторія Дерев’янко зазначила, що у квітні п.р. було проведено опитування мешканців громади щодо необхідності встановлення біотуалетів на території селища Слобожанського та місця знаходження.

За підсумками опитування 73,3% опитаних погодились, що біотуалети необхідні, а от думка щодо місця встановлення біотуалетів розділилась. Тому, наразі визначається альтернатива біотуалетам, наприклад, у вигляді платних громадських туалетів стаціонарного типу.

Крім того, автором даного проекту не було передбачено витрат, пов’язаних з обслуговуванням біотуалетів (кошти передбачено виключно на придбання біотуалетних кабін, насосів та засобів дезінфекції).   

Тож, за результатом заслуховування керівників відповідальних підрозділів з результатів реалізації проектів Бюджету участі 2018 року, члени Координаційної ради одноголосно дійшли згоди, що для детального вивчення всіх умов реалізації проектів Бюджету участі члени Координаційної ради необхідно започаткувати проведення зустрічей з авторами проектів безпосередньо на місці їх реалізації.

В свою чергу, секретар Координаційної ради Людмила Микитьон зауважила, що такі зустрічі важливі для налагодження комунікації з авторами та виконавцями робіт для оперативного вирішення проблемних питань, що виникають в ході реалізації проектів.

            Головою Координаційної ради Світланою Вусик було відзначено дуже низьку активність мешканців громади при поданні проектів в рамках Бюджету участі – 2019 року. Так, за 7 тижнів було подано всього 3 проекти.  

Можна припустити, що причиною тому є звичка жителів перекладати вирішення всіх проблем, що стосуються проживання, відпочинку та навчання в громаді, на селищну раду та її виконавчі органи. Голова Координаційної ради висловила свої сподівання, що за 2 останні тижні потенційні автори проектів активізуються та встигнуть подати свої проекти до дати закінчення етапу подання проектів –  13 червня 2019 року, а особливо, після проведення тренінгу з підготовки та подання проектів.

          Членами Координаційної ради підтримано пропозицію про проведення тренінгу-навчання з майбутніми авторами проектів, який заплановано на 4 червня п.р. о 14.00 годині в приміщенні Слобожанської селищної ради (смт Слобожанське, вул. В. Сухомлинського, 56-б, зала засідань).